Handboogsport - De Vriendschap

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Hoe oud handboogschieten ook al is, de handboogsport is jong. Vanaf de eerste boog duizenden jaren geleden tot diep in de middeleeuwen zijn handbogen gebruikt om mee te jagen of oorlog te voeren. De uitvinding van het buskruit bracht echter nieuwe wapens met zich mee die de plek van de boog in het leger en de jacht innamen. Tot die tijd was handboogschieten geen sport maar een beroep, of een noodzaak om aan eten te komen. Daarna is handboogschieten langzaam gegroeid tot een olympische sport die nu door velen wereldwijd wordt beoefend. Een sport waar traditie hand in hand gaat met de zeer moderne materialen waarvan bogen, pijlen en accessoires zijn gemaakt.

Handboogschieten is:
1 Uitdagend
2 Geen ingewikkelde sport
3 Vaak buiten
4 Concentratie
5 Gezelligheid
6 Individueel en in een team
7 Een Olympische sport

Handboogsport: wedstrijdsport
Tegenwoordig beoefenen ongeveer 9000 Nederlanders in verenigingsverband handboogschieten als sport. Zij doen dat swinters binnen en szomers vaak buiten. In verschillende materiaalklassen gaan sporters de competitie met elkaar aan op afstanden die kunnen varieren van 5 tot 90 meter. Zij schieten op doelen die meestal van geperst stro zijn gemaakt. Hoewel men regelmatig wedstrijden schiet in teamverband, is boogschieten echt een individuele sport: het schieten van een pijl gebeurt door een persoon.
Omdat hedendaagse bogen en pijlen van moderne materialen zijn gemaakt, hoeft een handboogsporter niet sterk te zijn. Coordinatie, concentratie en een goede techniek zijn de belangrijkste elementen van doelgericht schieten. Hierdoor ontdekken steeds meer vrouwen, kinderen en senioren de sport.

Handboogsport: materiaal
Moderne bogen zijn meestal niet meer helemaal van hout gemaakt: vooral carbon, aluminium en glasfiber zijn veelgebruikte materialen. Ook pijlen worden van carbon en aluminium gemaakt. Hierdoor kunnen ze met meer precisie over een grotere afstand worden geschoten dan vroeger, toen men nog met houten materialen schoot. Hoewel er een beweging is in de sport die de traditie van het schieten met hout voortzet, is het materiaal van de meeste handboogsporters tegenwoordig uiterst geavanceerd. Zo zijn de meeste bogen uitgerust met stabilisatoren en vizieren om tot optimale resultaten te komen.
Ook bogen verschillen van elkaar. Grofweg zijn er twee verschillende type bogen: de recurveboog en de compoundboog. De recurveboog is een lange, ietwat sierlijke boog. Hoe verder een recurveboog wordt uitgetrokken hoe groter de trekkracht moet worden om de boog uit te trekken. Op de Olympische spelen wordt met deze boog geschoten. De compoundboog is een boog die pas in de jaren zestig is uitgevonden. Door een ingenieus katrollensysteem neemt de trekkracht af naarmate de boog verder wordt uitgetrokken. Hierdoor kan deze boog gemakkelijker gehanteerd worden en is een grotere precisie mogelijk. U heeft voor ongeveer 150 euro al een starterspakket, dat later aangepast kan worden, zodat de boog precies bij uw schietstijl en opgedane ervaring past.

Handboogsport: Voor iedereen!
Handboogsport heeft een heel erg grote aantrekkingskracht op de jeugd. Wie heeft er nu nooit gedroomd om net zoals Robin Hood te schieten. Daarnaast is het goed voor de ontwikkeling van de lichamelijke coordinatie en het concentratie vermogen van een kind. Handboogsport is een sport die nog goed te leren is op oudere leeftijd. Het is geen ingewikkelde sport. U zult vele senioren aantreffen bij verenigingen in uw buurt! Gezelligheid speelt van oudsher een belangrijke rol in de sport en nu nog steeds.
Ook is handboogsport een uitstekende sport voor mensen met een lichamelijke beperking. De sport is een goede manier om de romp-, schouder- en armspieren te trainen. Bovendien een van de weinige sporten waar met een lichamelijk beperking op volledig gelijkwaardige basis aan de competitie deelgenomen kan worden! Daarnaast zijn er met grote regelmaat Europese- en wereldkampioenschappen, en natuurlijk de paralympische spelen! Kortom, handboogsport is een sport die zich door haar grote aanbod aan competitievormen leent voor iedereen. Jong, oud, man of vrouw, iedereen kan samen en naast elkaar de handboogsport beoefenen. Het is dus een echte familiesport.

Handboogsport: Verenigingen
Er zijn 260 verenigingen in Nederland; er is er dus altijd wel een bij u in de buurt. Veel verenigingen hebben speciale trainingsavonden en  middagen voor de jeugd. Verder zijn er vaak ook rayontrainingen met kinderen uit de buurt en een speciale trainer, zodat kinderen met meer leeftijdsgenoten de sport kunnen bedrijven.
Voor de oudere is er vaak een actieve sociale agenda en worden er verschillende nevenactiviteiten georganiseerd.
Op dit moment is er bij al 72 verenigingen een aanbod voor sporters met een beperking.
Veel verenigingen hebben een kennismakingsperiode. Tijdens deze periode kan worden kennisgemaakt met de vereniging, de sport en het materiaal. Een training wordt dan gratis of tegen een kleine vergoeding aangeboden en het materiaal kan vaak van de vereniging worden geleend.


8. Health benefits of archery - foto's World Archery
 
1. Exercice 
2. Strength 
3. Control 
4. Coordination 
5. Patience 
6. Relax 
7. Self confidence
8. Socialise 
 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu